23 Νοε 2014

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ


Η συμφωνία Ρωσίας και Κίνας  για την σταδιακή καθιέρωση στις διεθνείς τους συναλλαγές των εθνικών τους νομισμάτων, αποτελεί μια σαφή μορφή αμφισβήτησης της διεθνούς κυριαρχίας του δολαρίου.

Το ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί ένα διαπραγματευτικό μέσο, κυρίως της Μόσχας αλλά και του Πεκίνου, προς τη Δύση,
η εάν πρόκειται για μια ιστορική και ουσιαστική οικονομική μετατόπιση στη διεθνή νομισματική πρακτική.


Ο συνδυασμός και των δυο περιπτώσεων θα ανακινούσε
εξελίξεις σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο, οι οποίες εκ παραλλήλου θα επηρέαζαν αναπόφευκτα και τα πολιτικά γεγονότα καθώς και τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς.

Αυτήν την στιγμή ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών παγκοσμίως γίνεται  με δολάρια ΗΠΑ.
Στην περίπτωση που ενισχυθούν οι τάσεις για αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό νόμισμα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της διαρκείας 30 ετών συμφωνίας  μεταξύ της  ρώσικης  Gazprom και της Κίνας για μεταφορά φυσικού αερίου.
Το ποσόν της συμφωνίας  είναι ύψους 400 δις δολαρίων.

Αν και πολύ λίγες λεπτομέρειες από τη συμφωνία έχουν γίνει γνωστές, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι εξαγωγές πετρελαίου σημαίνουν πως το κινεζικό γουάν θα μετατρέπεται άμεσα σε ρωσικό ρούβλι. Με αυτό τον τρόπο, οι δύο χώρες θα παρακάμπτουν  το δολάριο ΗΠΑ, το νόμισμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο εμπόριο πετρελαίου.


Η τραπεζα VTB που είναι η δεύτερη ισχυρότερη της Ρωσίας έχει υπογράψει συμφωνία με  την Κίνα στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως οι συναλλαγές μεταξύ των δύο θα πραγματοποιούνται σε Εθνικό νόμισμα.
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες οι  οποίες δυναμώνουν οικονομικά στρέφονται στην απεξάρτηση τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Ρώσοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια καθώς υπάρχουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική ελίτ σοβαρές δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται για αυτήν την εξέλιξη.
Παράλληλα όμως υπάρχουν όπως σημειώνουν οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι σημαντικές δυνάμεις στις  ΗΠΑ οι οποίες επιδιώκουν τη  διατήρηση του δολαρίου ως κυρίαρχο μέσο των συναλλαγών.

Οι κινήσεις στη  διεθνή νομισματική σκακιέρα δεν  θα κρίνουν
απλώς τον νικητή  αλλά ίσως και την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων
Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι οι οικονομικά ισχυροί  παράγοντες,  αρκετές φορές, προς  απογοήτευση των πολιτικών και των στρατηγών, προτιμούν την ισοπαλία.